onsdag 23. juli 2008

Dag 2 :)

Dagene her er fylt av inntrykk, og det er vanskelig å velge noe spesifikt å skrive om. Samtidig blir det håpløst å skulle gi alle detaljer, så her er mine utvalgte øyeblikk.



Vi bestemte oss for å gjøre et forsøk på å besøke Holocaust museet, Yad Vashem i Vest- Jerusalem. Jeg har tidligere besøkt andre Holocaustmuseer, blant annet i USA og Tyskland, og var derfor veldig nyskjerrig på Israel sin presentasjon av historien. Vi ble gitt en time til disposisjon, så det var begrenset hvor mye informasjon du kunne absorbere. Det viste seg fort at man kunne hat god bruk for opptil flere timer, men vi fikk vel alle likevel sterke inntrykk på kort tid. Blant annet var kartet anno 1933 merket med "The State of Israel." Hmm. Het det ikke Palestina da? Details, details. Uansett, jeg satt veldig stor pris på at vi tok oss tid til å dra dit, selv om man måtte være kristisk til hvordan staten Israel bruker Holocausthistorien til å legitimere egne handlinger.



Videre tok vi drosje til Vest Jerusalem der vi møtte Karen, en jødisk jente fra Israel som jobber med dialogen mellom unge Palestinere og Israelere. Hun gjorde et godt inntrykk på oss alle, og fortalte engasjerende om sin "side" i saken, realtivt liberal. Kafeen vi satt på, Cafè Hillel, var blant mange av cafeene som ble bombet for et par år tilbake, så det var en veldig spesiell følelse å sitte der. Karen skildret veldig godt den frykten som Israelere lever med daglig, samtidig som hun så den Palestinske siden. Det var uvirkelig for oss nordmenn å skulle sette oss inn i situasjonen til Israelere i forhold til selvmordsbombere, men samtidig ble det hele veldig virkelig da hun fortalte at 8 mennesker ble drept i akkurat den kafeen vi satt i. Det var flere ting som skilte seg ut fra Øst Jerusalem, blant annet musikkvalget. Butikken ved side av spilte blant annet Coldplay med "Let's Talk." Jeg tror det kalles etterpåklokskap.... De spilte også Kings of Convenience :)



Dette var bare et lite utvalg av dagen, men nå er jeg sliten og vil sove. Håper alt står bra til hjemme.



Christina

(foto: Magnhild)

2 kommentarer:

Mari sa...

Det er så spanande å lesa kva de opplever og lærer. Fortset å lytta, sjå og fortelja oss andre om det - og fortset å stilla spørsmål og tenkja, for eg trur aldri nokon kan skjønna det som føregår der.

Gler meg til å lesa meir frå reisa dykkar!

Helsing ei som gjerne skulle vore der sjølv...

Magnhild sa...

hei mari!
Det er saa kjekt at du kommenterer.
Haaper alt staar bra til med deg. Vi har det kjempefint, og dagene er utrolig innholdsrike.
klem