fredag 25. juli 2008

Møte med en bosetter

I dag skulle gruppen møte en bosetter fra Ifrat, en bosetning med 8-9000 mennesker ikke så langt fra Betlehem. Ardie Geldman, bosetteren, er en amerikansk ortodoks jøde som flyttet fra Chicago på åttitallet.

Etter å ha fortalt litt om seg selv, sin familie og om Ifrat, fikk deltagerne lov til å stille spørsmål. Det viste seg forholdsvis raskt at han var en dyktig retoriker, som unngikk vanskelige spørsmål på både elegante og mindre elegante måter. Han argumenterte for muren og gjerdene rundt omkring på Vestbredden, men kun så lenge de var satt opp av sikkerhetsgrunner. De fleste spørsmålene tok han med fatning, men når vi kom inn på emnet terrorisme og alternative måter å unngå dette på, økte temperaturen betraktelig. Han svarte ikke skikkelig på spørsmål som involverte lignende konflikter i Nord-Irland og Sør-Afrika, og var ikke overraskende imot en enstatsløsning i regionen.

Møtet med ham var en spennende opplevelse, og ga et godt innblikk i tenkemåten til bosetterne. Selv om de ideologiske bosetterne neppe representerer den jevne israeler, gir de nok et inntrykk av stemningen mange israelere føler.

- SAK

2 kommentarer:

Mari sa...

Korleis argumenterete han? At det var sikkerheitshensyn, eller hadde han andre ting å komma med? Og kva sa han om grunnen for busetjingane? Ideologisk?
Det er spanande å fylgja dykk på reisa. Takk fro jamnlege oppdateringar!

Anonym sa...

Det var så mye. Han budde der av ideologiske grunner. Grunnen til bosetningene var pga av at han mener det er israelsk land. Du kan få alt i detaljer når vi kommer heim.

Magnhild