lørdag 26. juli 2008

Hebron

"You can not go here!"

Gruppa vår, som ble ledet av John fra CPT (Christian Peacemaker Team), ble stoppet av en politimann utenfor Ibrahimmoskeen i Hebron.

John lot seg ikke stoppe. Han ledet oss videre mot vegen vi hadde tenkt oss inn på, men den israelske politimannen gav seg heller ikke.

"The road is closed".

"Hvorfor kan vi ikke gå her?" spør John. Politimannen svarer at vegen er stengt, og når John prøver å få vite hvorfor, får han til svar at det har hendt noe, men det er hemmelig. Om han vil vite hva det er, kan politimannen gjerne eskortere ham til politistasjonen. Dette takker John fint nei til, og vi må snu.

Før vi forlater politimannen, ser John han inn i øynene og sier til oss: "Nå ser dere hvor dumme israelserne kan være". Han gir tegn til at vi skal gå gjennom checkpointen igjen, og ønsker politimannen "Shabat shalom."

John, er en sprek 80 åring fra England. Så én politimann er ikke nok til å stoppe ham. Han fører oss tilbake gjennom gatene med netting over, oppover i høyden og inn i gater bare de som virkelig kjenner Hebron, kan vite om. Til slutt er vi inne i den gaten som angivelig var stengt. Vi kom fra andre siden. Ingenting har skjedd her. Gaten er ikke stengt. Israelsk politi og militær ville bare gjøre det vanskelig for oss.

Vi er internasjonale. Tenk hvilken virkelighet Palestinerne lever i.


-I hebron bor det ca 200 000 palestinere. ca 400 jødiske bosettere, og bosetterne har 2000 soldater til å passe på seg. De sistnevnte gjør dessverre lite eller ingenting når bosettere gjør livet vanskelig for palestinere.-

Ingen kommentarer: